Belki çocukluğunuzdan beri içinizde bir ukdeydi, belki de son zamanlarda reyting rekorları kıran bir dizinin başrol oyuncusu dolayısıyla aşka geldiniz ve keman çalmaya karar verdiniz.. Kendinize bir keman satın aldınız, eve geldiniz ama kemandan ses çıkmıyor !
Keman nefesli ya da tuşlu bir enstruman olmadığı için ses çıkarmaması gibi bir durum söz konusu olamaz.. Mutlaka bir yerlerde bir şey eksik kalmıştır.
Kemanınızın akordu olsun olmasın, telleri çok gevşek değilse mutlaka ses çıkacaktır.. O yüzden akordunu yapmamış olmanız ses vermemesi için bir sebep olamaz.. İşin akort kısmına gelince akort cihazları sizin en büyük yardımcınız olacaktır.
Bütün mesele yayda.. Keman yayı ya da diğer adıyla arşesi yeterince gergin ve reçineli olmalıdır yoksa ses çıkartamazsınız..Kemanın yayını en alt kısımdaki vidayı sağa doğru çevirerek sıkabilirsiniz. Ne çok gergin ne de gevşek olmalıdır.. Yayın yay şeklinde olması önemli, fazla gererseniz yayınızın ömrünü de kısaltmış olursunuz..
Ve en önemli nokta reçinelemek.. Eğer yayınızı ilk kez reçineliyorsanız ilk sefere mahsus reçineleme süresini biraz daha uzun tutun.. Reçineyi ufak bir zımpara kağıdı parçasıyla zımparalayın, böylece reçineyi sürmeniz kolaylaşır. Reçineyi yayın başından en sonuna kadar yavaş yavaş ve aşırı bastırmadan sürün. İki, üç dakika yeterli olacaktır.. Yeterli olup olmadığına ses kontrolü yaparak da karar verebilirsiniz. Yayınızı reçinelerken yayın tellerinden kopanlar olabilir, bu durum normal. Kopan telleri çekerek değil bir makas yardımıyla kesin. Daha sonraki günlerde kemandan gelen sesin azaldığını fark ederseniz tekrar reçine sürme zamanı gelmiş demektir.
Yayınızı reçineledikten sonra alacağınız netice reçine kalitesine göre de değişir. İyi bir markanın reçinesi sesin kalitesini artıracaktır.. Genelde kemanın yanında çıkan reçine işinizi görse de daha iyi bir reçineyi tercih etmenizde fayda var..
Bütün bunları yaptıktan sonra bir de tellerinizi kontrol edin, yeterince gerginlerse ses çıkmaması için hiçbir sebep kalmadı.. Yayı tellerin üzerinde çok bastırmadan gezdirin, unutmayın fazla bastırmak gıcırdamasına sebep olur..
Günde bir saatinizi kemanınıza ayırırsanız birkaç ay sonra ailenize ve arkadaşlarınız küçük bir konser verebilirsiniz..
Bu bilgilendirici, deneyimlediğiniz yazıyı bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Sizinde kemanla ilgili aklınıza takılan sorular varsa http://sozkonususanat.com/kurslar/muzik-kursu/keman-kursu/ bu siteden bize oluşabilirsiniz.
YanıtlaSilFaydalı bir bilgi paylaşımı olmuş, teşekkürler. Keman Kursu İzmir
YanıtlaSilGüzel bir yazı. Paylaşım için teşekkürler. Keman Kursu İstanbul
YanıtlaSilTeşekkkürler bilgi için
YanıtlaSilhepsi tam fakat hala ses çıkarmıyor
YanıtlaSilHepsi tamam hala ses yok
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim yarin ilk iş iyi bir reçine alip denemek olucak
YanıtlaSilO kadar faydalı oldunuz ki çook teşekkür ederim kemanımdan ses getirmeyi başardım sayenizde çook mutlu oldum 😊
YanıtlaSil